Restauracja na Starym Mieście

Al Medina (Calle Oficios 12, róg Calle Obispo i Calle Obrapía, La Habana Vieja); tel. 7/8671041, codz. 12:00-24:00. Jedna z najlepszych restauracji bliskowschodnich w Hawanie ulokowana w pięknie odnowionej rezydencji kolonialnej. W menu dania kuchni arabskiej oraz specjały kubańskie. Wśród tych pierwszych przeważa kuchnia libańska.

Castillo de Farnes (róg Calle Monserrate i Calle Obrapía, La Habana Vieja); tel. 7/8671030, codz. 12:00-24:00. Niepozorna kawiarnia na rogu Calle Monseratte, nieopodal Parque Central, kryje niewielką, ale elegancką klimatyzowaną restaurację z życzliwym anglojęzycznym personelem. Spory wybór win z Hiszpanii, Francji i Argentyny uzupełniają produkty rodzime. Secesyjny wystrój i oprawione w ramki zdjęcia Fidela Castro, Raúla Castro i Che Guevary, stołujących się tu w pierwszych dniach rewolucji, tworzą specyficzny klimat.

Cocina de Liliam (Calle 48 nr 1311, między Calle 13 a 15); tel. 7/2096514, pn.-sb. 12:00-15:00 i 19:00-23:00. Słynie ze znakomitego jedzenia. Warto spróbować przystawki z ciecierzycy, szynki i cebuli, a potem zamówić świeżą rybę z grilla, np. lucjana lub okonia. Menu się zmienia, ale należy zamówić ropa vieja (marynowana, długo suszona, a następnie duszona jagnięcina).

El Aljibe (Av. 7, między Calle 24 a 26); tel. 7/2041583 lub 7/2044233, codz. 12:00-24:00. Popularna wśród turystów. Specjalnością zakładu jest wyśmienity kurczak w sosie pomarańczowym, podawany z wyjątkowo delikatnym Moros y Christianos (ryż z czarną fasolą), bananami i frytkami. Rodziny mogą wybrać ofertę „jedz, ile chcesz” z białym ryżem, czarną fasolą, smażonymi bananami, frytkami i sałatą. Mimo sporej powierzchni lokal sprawia wrażenie przytulnego, a kelnerzy pracują szybko i sprawnie.

El Portal de Santo Ángel (Calle San Ignacio przy Plaza Vieja, La Habana Vieja); tel. 7/8611626, codz. 8:00-23:00. Restauracja z widokiem na Plaza Vieja, mieszcząca się w ładnie odrestaurowanym budynku kolonialnym, byłej siedzibie założonego w 1866 roku Colegio El St. Angelo. Dania podaje się w sali jadalnej oraz na wspartym na kolumnach tarasie, a konsumpcję umilają trubadurzy. Posiłek najlepiej zacząć od chłodnika ze szparagów lub zupy z raków. Na danie główne warto zamówić homara w sosie wiśniowym.

Hurón Azul (Calle Humboldt 153, róg Calle P); tel. 7/8791691, codz. 12:00-24:00. Mała prywatna restauracja schowana przy niezbyt ruchliwej ulicy, ale blisko zgiełku i gwaru Vedado. Spokojna i elegancka, chętnie odwiedzana przez turystów i kubańskie elity. Jedzenie i obsługa znakomita. W ofercie zestawy typu combo oparte na głównym daniu z kurczaka lub z wieprzowiny.

La Bodeguita del Medio (Calle Empedrado 207, między Calle San Ignacio i Calle Cuba, La Habana Vieja); tel. 7/8631374, codz. 12:00-24:00. Ulubiony lokal Hemingwaya zdobią czarno-białe fotografie pisarza. Wciąż da się tutaj odczuć klimat cyganerii, chociaż stare napisy zdążyły już zniknąć ze ścian. w lokalu wciąż panuje tłok (można próbować ucieczki na nieco zaciszniejszy, przyjemny taras na dachu). W menu dominuje kuchnia kreolska.

La Domínica (Róg Calle O’Reilly 108 i Calle Mercaderes, La Habana Vieja); tel. 7/602918, codz. 12:00-24:00. Najlepsza włoska restauracja w mieście. W środku staroświecka elegancja, a na zewnątrz stoliki z parasolkami na starej brukowanej uliczce. Można tutaj zjeść świetną pizzę z pieca na cienkim cieście. Makarony al dente w dużych porcjach. Lokal prowadzą cudzoziemcy, co ma odzwierciedlenie zarówno w specyficznym klimacie, jak i lepszej niż przeciętna obsłudze. Lokalizacja zachęca do późniejszego spaceru po La Habana Vieja.

La Giraldilla (Róg Calle 222 i Calle 37, La Lisa); tel. 7/2730568, codz. 10:00-24:00. Jeden z najlepszych lokali na rynku, w którego skład wchodzą bar tapas, atrakcyjna restauracja El Patio los Naranjos na odkrytym tarasie oraz hiszpańska winiarnia La Bodega del Vino w piwnicy. Imponująca lista win w tej ostatniej zawiera oprócz gatunków kubańskich również doskonałe roczniki z Europy i Nowego Świata. Warto polecić krewetki w czosnku lub homara z grilla w sosie Ricard. W niektóre wieczory w lokalu odbywają się przedstawienia kabaretowe.

La Guarida (Calle Concordia 418, między Calle Gervasio i Calle Escobar); tel. 7/8624940, codz. 12:00-16:00 i 19:00-24:00. To najbardziej nietypowa hawańska restauracja – paladar sponsorowany przez Ministerstwo Kultury, mieszczący się na trzecim piętrze odpuszczonego budynku. Prowadzące do niego kręte, mocno sfatygowane schody z marmuru upodobali sobie fotografowie mody. Renomę zawdzięcza wspaniałej atmosferze, pysznym potrawom i znanemu kubańskiemu filmowi Fresa y chocolate, który tutaj kręcono. Wystrój przypomina paryskie bistro, a ściany są obwieszone oryginalnymi dziełami sztuki, starymi drukami oraz zdjęciami osobistości z całego świata, które miały okazję tu gościć. Właściciele mieszkali swego czasu we Francji, nic zatem dziwnego, że menu łączy harmonijnie kubańskie składniki z francuskimi potrawami.

La Paella (Róg Calle Oficios i Calle Obrapía, La Habana Vieja); tel. 7/671037, codz. 12:00-23:00. Słynie z paelli. Wszystkie dania świetnie przyrządzone. Iberyjski wystrój i drewniane parawany tworzą prawdziwie hiszpańską atmosferę. Obsługa jest szybka i sprawna, karta win dość bogata, a ceny w miarę przystępne, choć nie najniższe.

La Terraza (Róg Calle Real 161 i Calle Candaleria, Cojímar, Habana Este); tel. 7/939232, codz. 12:00-23:00. Drugi ulubiony lokal Hemingwaya. Bezpretensjonalna, schludna i sympatyczna restauracja z widokiem na morze i stary hiszpański fort w Cojímar. Tak naprawdę jest to bar z kafejką i piętnastoma przykrytymi czerwonym suknem stolikami. Ściany przestronnej sali zdobią fotografię „Papy” Hemingwaya. Jak na kubańskie standardy, menu jest wyjątkowo bogate i zawiera sporo propozycji z owocami morza. Specjalnością zakładu są homary hodowane w zbiorniku w pobliżu popiersia amerykańskiego pisarza.

Taberna de la Muralla (Róg Calle San Ignacio i Calle Muralla, Plaza Vieja, La Habana Vieja); tel. 7/8664453, codz. 11:00-1:00. Doskonała tawerna z własnym browarem warzącym cudownie zimne piwo. Usytuowana w południowo-zachodnim narożniku Plaza Vieja proponuje piwo jako dodatek do smacznych dań: hamburgerów, pizzy lub steków wieprzowych z frytkami.

Café Taberna (Calle Mercaderes i Teniente Rey, Plaza Vieja); tel. 7/8611637, codz. 12:00-24:00. Tętniąca życiem w pięknie odnowionym osiemnastowiecznym budynku. Jedzenie przeciętne, a menu niezbyt wyszukane.

Cafetería El Portal (Calle San Ignacio 54, róg Calle Empedrado, Plaza de la Catedral); tel. 7/8671034, codz., całą dobę. Trudno o bardziej nastrojowe miejsce w La Habana Vieja. Menu dość skromne, ale rekompensuje je atmosfera. Porcje raczej małe, ale za to w przystępnej cenie.

Los Nardos (Paseo del Prado 563, między Teniente Rey a Dragones, naprzeciwko El Capitolio); tel. 7/8632985, codz. 11:30-23:30). W menu potrawy hiszpańskie: gazpacho, paella czy sangria, ale większość stanowią dania mięsne i owoce morza, w dużych porcjach, za rozsądną cenę. Jedzenie smaczne, choć niezbyt wyszukane. Wybór win imponujący, ale są dość drogie.